Според Драгомир Йорданов, директор на Националния институт на правосъдието, от съществено значение за работата на магистратите е как да преведем погледа върху глобалната картина, върху глобалното европейско действие, върху това, което всеки един от нас днес, утре, следващата седмица, следващите месеци ще трябва да възприеме. „За това с тази инициатива бихме искали да получим информация и да погледнем отвътре в хода на процесите и по-точно – какво се случва на европейско ниво, какво се случва от гледна точка на законодателния процес, да погледнем от перспективата на българските национални органи, да погледнем от гледна точка на Европейската комисия. Надяваме се да се получи един добър обмен, защото това, което се задава, това, което вече се случва, ще определи нашата работа като обучителна институция за доста дълъг период от време.” 

 

Това са част от посланията на събитието проведено на 18.03.2016г. в Националния институт на правосъдието съвместно с г-н Емил Радев, член на Европейския парламент (ЕП) и на Комисията по правни въпроси към ЕП. На кръглата маса бяха разгледани основните аспекти на миграционната криза, развитието на стратегическите и нормативните документи на ЕС по темата, както и предизвикателствата пред правоохранителните и правоприлагащите органи на национално и европейско ниво. 

 

Емил Радев изрази притеснение относно желанието на някои държави членки за “по-малко Европа” по отношение на Шенген и за въвеждането на повече ограничения. Българският евродепутат обясни, че разпадането на Шенгенското пространство ще донесе негативи за България, защото Европейският съюз е основен търговски партньор.

 

„Тази дискусия е навременна, защото в идните месеци ЕС най-накрая трябва да намери решение на криза, с която се опитва да се справи в последните три години, иначе има опасност от задълбочаващо се разделение, вместо интеграция, между държавите членки.”.

 

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова от своя страна заяви, че следва да се създадат ясни правила за осигуряване на сигурността на външните граници. „Миграционната криза поставя пред нас множество въпроси, отговорът на които не бихме могли да намерим, без да обединим усилията си и без да използваме целия капацитет, с който разполагаме. Ако желаем Европа да излезе от тази криза още по-силна и още по-сплотена, трябва да си дадем сметка, че е необходима обща ангажираност, която да стъпи на принципите на солидарност и на споделена отговорност. Изолирането на този процес в която и да е държава може да има само и единствено негативни последици. Вземането на едностранни решения не може да доведе до успех. Преодоляването на трудностите и намирането на верен подход към предизвикателствата следва да се продължат чрез тясно и активно сътрудничество както на европейско равнище, така и с помощта на всички държави извън ЕС, които са засегнати от миграционните потоци.”.

 

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев допълни, че Европейската комисия невинаги взима предвид спецификите на отделните държави при изработването на законодателните предложения в областта на миграцията. 

 

В своето изказване заместник-главният прокурор Пенка Богданова изрази становище, че делата са се увеличили за последните три години, но се разглеждат в кратки срокове, а работата на правоохранителните и правораздавателните органи е на високо ниво.

 

В изказването си посланикът на Холандия Н.Пр. Томас ван Орсхот заяви, че тази дискусия идва в е един много навременен момент и проблемът с миграцията почти напълно доминира председателство им на Съвета на ЕС, защото това е най-голямото предизвикателство, пред което са  изправени и то подкопава целия авторитет на ЕС. „Това подкопава целият проект за европейски съюз и цялостната му философия. Мисля, че е изключително важно да покажем, че за целия Европейски съюз, единственият начин да се реши този проблем е да има едно общо европейско решение.”.

 

„Миграционната криза трябва да бъде адресирана във всичките ѝ аспекти и справянето с нея трябва да се основава на споделена отговорност, не само между страните членки на Съюза, но и от съседните държави, през които бежанските потоци преминават на път към западна Европа, а също и от страните на произход на търсещите убежище. Чрез комбинирането на вътрешни и външни политики Европейската програма за миграцията осигурява нов, изчерпателен подход, базиран на взаимното доверие и солидарност между страните членки и институциите на ЕС” – беше мнението, което изрази и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България.

 

Участниците в конференцията се обединиха около заключението, че решаването на миграционната криза може да стане единствено с обща европейска политика и действия, тъй като нито една държава членка не може да се справи сама с предизвикателствата на кризата.

 

Тук може да прочетете изказванията на:

 

Ръководителя на Представителството на ЕК в София Огнян Златев

Заместник- министъра на вътрешните работи Филип Гунев

Заместник-министъра на правосъдието Красимира Филипова

Заместник-главния прокурор Пенка Богданова

Евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев"

 

Skip to content