Годишната конференция на Европейската програма за обучение по права на човека на професионалистите в областта на правото (HELP II Programme) ще се проведе на 16-17 юни 2014 г. в Страсбург.

Мрежата по програма HELP – европейската мрежа за обучение по права на човека, изградена на принципа на равнопоставеност, на която е възложено приложението на параграф 9.vi от Декларацията от Брайтън (2012) – се състои от представители на националните обучителни институции на съдиите и прокурорите и на сдруженията на адвокатите в 47-те държави-членки (ДЧ) на Съвета на Европа (СЕ). Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), както и основните международни асоциации на съдиите, прокурорите и адвокатите, в това число Съветът на адвокатските сдружения и правните общества в Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe – CCBE), Федерацията на адвокатските сдружения в Европа (Federation Des Barreaux d’Europe – FBE), Международната асоциация на съдиите (International Association of Judges – IAJ) и други, са партньори на Мрежата.

Всяка година конференцията осигурява възможност за професионален дебат между членовете и партньорите на Мрежата по въпроси, свързани с повишаване ефективността на обученията в областта на правата на човека и по-точно приложение на Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ) на национално ниво, както и по-ефективно сътрудничество между националните и международните институции, разполагащи с компетентност в разглежданата област.

Темата на тазгодишната конференция, организирана под председателството на Азербайджан, ще бъде „От добро обучение към по-добри съдебни решения. Методологии, предизвикателства и перспективи”.

По време на конференцията ще се проведе и избор на членове на Консултативния съвет на програма HELP.

Годишната конференция на Мрежата по програма HELP ще предостави добра възможност и за обсъждане на сътрудничеството между програма HELP на Съвета на Европа и партньорските институции на програмата между заинтересованите страни.

Същинската част от работата на конференцията ще протече в рамките на три работни групи, които ще обсъждат въпроси, свързани с методологията на обученията по права на човека; сътрудничеството между международните организации в насока към развитието на капацитет за по-ефективно приложение на ЕКПЧ; обстоятелствата, препятстващи практическото приложение на познанието в областта на правата на човека; сътрудничеството с националните институции на ДЧ във връзка с оценката на дългосрочното въздействие на обучението по права на човека върху дейността на професионалистите в областта на правото в ДЧ на СЕ; методологически аспекти, разработени по програма HELP, относно обучението по права на човека в дистанционна и смесена форма и др.

Работните езици на конференцията са английски, френски и руски.

Skip to content