На 27 април 2018 г. в зала 201 на НИП се проведе дискусия на тема „Правни аспекти на устройство на територията”. Приветствени думи към участниците в дискусията отправиха директорът на Института, г-жа Миглена Тачева, и съдия Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд. Съдия Чолаков е ръководител на екипа от съдии, изготвили задълбочен анализ на тема „Правни аспекти на устройството на територията", който бе във фокуса на днешната дискусия. 
 
Анализът е разработен по проекта на НИП „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
 
Участници в събитието бяха съдии от Върховния административен съд и от административните съдилища в страната.
 
По време на дискусията се акцентира върху изключителния принос на изследователския труд за усъвършенстване на  съдебната практика по прилагането на Закона за устройство на територията. В рамките на една година екипът от административни съдии анализира нормативната уредба, правната теория и съдебната практика по приложението на Закона. В процеса на работа бяха идентифицирани десет обособени теми, следващи регламентацията на ЗУТ. Изследването включва ценен исторически преглед и актуален анализ на действащата нормативна уредба от гледна точка на правото на Европейския съюз и международното частно право. 
 
По общо мнение анализът освен в електронна форма, трябва да бъда издаден и като книжно издание. Беше подчертана необходимостта от разпространение на изследването сред представителите на други юридически професии – нотариуси, адвокати, както и до органите на местно самоуправление и администрация. 
 
Пълният текст на анализа е достъпен онлайн в раздел „Виртуална читалня” на Портала за електронно обучение на НИП на адрес: http://e-learning.nij.bg след съответна регистрация. 
 
 
 
Кратък запис от откриване на събитието: https://vimeo.com/266836138
 
 

ZUT-Otkrivane_zvukmic from Дистанционно обу on Vimeo.

 
Информация за събитието в снимки: https://vimeo.com/266859368
 

ZUT-snimki-diktofon from Дистанционно обу on Vimeo.

 

 

Skip to content