11 прокурори и съдии от страни-членки на ЕС съвместно с 33 български магистрати и служители на МВР обсъдиха международноправните инструменти за взаимопомощ по наказателни дела в рамките на практическо обучение, включено в Каталог + на Европейската мрежа за съдебно обучение на тема “Международно сътрудничество по наказателни дела”. Обучението бе насочено към повишаване уменията и компетентностите на съдиите, прокурорите и разследващите органи в областта на съдебното сътрудничество по наказателни дела.

Програмата на обучението е разработена от лекторски екип с участието на съдия Лада Паунова, Върховен касационен съд, прокурор Марияна Лилова, Върховна касационна прокуратура и съдия Татяна Грозданова, Апелативен съд София и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела и контактна точка за България в Европейската съдебна мрежа.
Акцент в обучението беше поставен върху обнародвания в Държавен вестник, бр. 16 от 20.02.2018 г. Закон за Европейската заповед за разследване, въвеждащ изискванията на Директива 2014/41/ЕС относно Европейска заповед за разследване по наказателноправни въпроси.

Skip to content