Уважаеми колеги,

 

В брой 45 от 07.06.2019 г. на „Държавен вестник” е обнародван Държавният образователен стандарт за специалността ”Съдебна администрация”, приет с Наредба № 14 от 22.05.2019 г. на министъра на образованието и науката. Тази инициатива се реализира в резултат на съвместните усилия на Министъра на правосъдието, Министъра на образованието и науката и на Националния институт на правосъдието. Стартирахме в началото на 2017 г. с провеждането на изследване относно  нормативната уредба на професионалното образование и добрите европейски практики в обучението на съдебните служители. През м. април 2017 г. съвместно с Висшия съдебен съвет НИП организира  кръгла маса на тема „Професионалното обучение на съдебната администрация. Съдебният служител – ключов фактор за работата на съдебната власт” под патронажа на министъра на правосъдието и на министъра на образованието и науката. Представителите на професионалната общност бяха единодушни, че е необходимо създаването на специалност, формираща ключови компетенции на специализираната съдебна администрация. В резултат на предприетите действия по инициатива на НИП на 14.12.2017 г. министърът на образованието и науката издаде заповед, с която професията „Съдебен служител”, със специалност „Съдебна администрация” бе включена в Списъка на професиите за професионално образование и обучение. 

 

За учебната 2019 – 2020 г. министерството на образованието и науката  утвърди държавен план-прием в VIII клас по специалността ”Съдебна администрация” в 9 училища в Пловдив, Варна, Пазарджик, Плевен, Велико Търново, Ямбол, София и Мездра, а през 2018-2019 обучение се реализира в Пловдив, Пазарджик, Плевен и Силистра.

 

Икономическият университет – Варна провежда обучение по специалност “Съдебна администрация“ в образователно-квалификационна степен "бакалавър" от 2017 г. 

 

Искрено благодарим на всички колеги, приятели и съмишленици на НИП, които ни подкрепиха в утвърждаването на специалност "Съдебна администрация".

 

Skip to content