Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) обявява покана за участие в специализирани краткосрочни стажове по своята Програма за обмен 2015. Като представител на Мрежата за България, Националният институт на правосъдието приема заявките на заинтересуваните магистрати и ги изпраща в ЕМСО за подбор и разпределение.

1 – Дати и място на провеждане на стажа:

В рамките на Програмата одобрените български магистрати ще имат възможност да проведат едноседмични или двуседмични специализирани стажове в съдебната система на страни-членки на ЕС, съобразно реда и условията, възприети в Европейската мрежа за съдебно обучение.

2 – Условия за кандидатстване:

За нея ще могат да кандидатстват български съдии, прокурори и следователи, които владеят отлично език, на който ще се провежда стажа. В заявките за участие се посочва една от областите на специализация:
–    Конкурентно право
–    Медиация
–    Трудово право
–    Бежанско право
–    Екологично право
Кандидатите следва да имат предварително разрешение за кандидатстване от прекия си административен ръководител и да го представят като приложение към заявките.
Заявките за участие се попълват електронно и се изпращат само по имейл на г-н Станислав Григоров (s.grigorov@nij.bg, тел. 029359118), младши експерт в дирекция „Институционални и международни отношения” в НИП до 01-ви юли 2015 г. (сряда) включително.

Европейската мрежа за съдебно обучение не допуска получаването на заявки директно от кандидата.
Заявките за участие се изпращат на английски или френски език.
Задължително е предоставянето на документ за владеене на език, който доказва владеене на съответния чужд език на ниво не по-ниско от В2 съгласно Общата европейска езикова рамка

3 – Критерии за участие:

За тази покана ще могат да кандидатстват всички български съдии, прокурори и следователи, като предимство ще се дава на тези от тях, които:
•    Представят убедителни мотиви за участие в стажа;
•    Не са участвали в предишни краткосрочни и дългосрочни стажове по Програмата за обмен;
•    Не са били класирани при други покани за Програмата за обмен
•    Не са участвали за предходните 12 месеца в международни обучения/стажове, организирани от Националния институт на правосъдието с цел да се избегне дублирането на обучения и участници.
•  Участвали са активно в организирането на Програмата за обмен в страната като приемна страна или са приемали на индивидуален стаж европейски магистрати в страната.

Обръщаме специално внимание, че за целия Европейски съюз се предвижда участието на общо 30 души в посочените специализирани обмени (за всяка специализация по пет участници). Държавите, за които може да се кандидатства са всички членки без изброените в заявката. Кандидатурите се одобряват и разпределят от ЕМСО съвместно със следните асоциации на европейски магистрати:

1.    Асоциацията на европейските съдиите по конкурентно право (AECLJ)
2.    Европейската асоциация на съдиите-медиатори (GEMME)
3.    Европейската асоциация на съдиите по трудово право (EALCJ)
4.    Европейската асоциация на съдиите по бежанско право (IARLJ)
5.    Форумът на съдиите по екологично право в ЕС (EUFJE)
6.    Европейската мрежа на прокурорите по екологично право (ENPE)

За повече информация виж приложенията:

ЗАЯВКА  ЗА УЧАСТИЕEN; FR

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ И ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯEN; FR
 

Skip to content