На 27 септември 2012 г., четвъртък, в 9.30 ч. в конферентната зала на Националния институт на правосъдието ще изнесе лекция федералният съдия Джийн Пратер на тема „Правила за определяне на наказанията в САЩ”. Събитието се организира с подкрепата на посолството на САЩ в София.

Съдия Пратер ще представи американския опит при преценяване съразмерността на наказанието с оглед тежестта на престъплението, миналото на извършителя и сътрудничеството, което предоставя по време на процеса, както и с цел осигуряване на адекватна компенсация на пострадалите лица. В рамките на събитието, което се организира със съдействието на Националния институт на правосъдието, ще бъде обсъдена и българската практика при определяне на наказанията при някои тежки престъпления, свързани с особена уязвимост на жертвите, като трафика на хора.

Джийн Пратер е федерален съдия в Източния окръжен съд на Пенсилвания. Преди да бъде избрана за съдия е била партньор и старши съдружник в адвокатската кантора Duane Morris LLP, където е започнала кариерата си през 1975 г. Има бакалавърска степен от Университета в Станфорд и магистърска степен по право от Университета в Пенсилвания. Съдия Пратер е била Съпредседател на Комисията по етика и професионализъм към Отдела по процесуално представителство на Американската асоциация на юристите. Като член и настоящ Президент на Правното общество на Университета в Пенсилвания, съдия  Пратер е автор на множество публикации, касаещи етиката и професионалното поведение и е лектор по тези въпроси, а също и по процесуална практика и процедури. Преди да стане федерален съдия е била медиатор и арбитър към Американската арбитражна асоциация, както и към програми за извънсъдебно разрешаване на спорове на Източния окръжен съд в Пенсилвания и Съда за общи жалби във Филаделфия.

По време на лекцията има осигурен симултанен превод на български език.

Skip to content