Международната и институционална дейност на Националния институт на правосъдието е белязана от традиционно силното присъствие на Института в дейностите на Европейската мрежа за съдебно обучение, участието в съвместни инициативи с чужди партньорски организации, както и развиването и утвърждаването на отношения с чуждестранни и национални институции, съдебни органи и фактори в областта на съдебното обучение.

 

Европейска мрежа за съдебно обучение

От юни 2007 година Националният институт на правосъдието е пълноправен член на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) и изключителен неин представител за Република България. 

 

През последните години НИП се включва активно в голям спектър от дейности на ЕМСО.

www.ejtn.net

 

Международна организация за съдебно обучение

От октомври 2009 година НИП е пълноправен член на Международната организация за съдебно обучение, която включва институции за съдебно обучение на магистрати от всички континенти.

www.iojt.org

 

Академия по европейско право 

Академията по европейско право (ERA) в град Трир (Германия) е създадена през март 1992 година по препоръка на Европейския парламент и финансирана от Европейската комисия. Тя е обществена неправителствена организация, която предлага обучение по европейско право на практикуващите юристи в Европейския съюз. ERA организира конференции и семинари, притежава платформа за дистанционно обучение и публикува правното списание “Форум ЕРА”.

Традиционно се поддържа отлично сътрудничество между НИП и ERA, като през последните години то се засили в различни насоки: активно участие на български магистрати и съдебни служители в обучения, организирани от Академията; включване на изтъкнати лектори от Академията в обучения, организирани от института; домакинстване на семинари на ERA в София; партньорски споразумения по проекти, финансирани от Европейската комисия.

https://www.era.int

 

Европейски институт за публична администрация

Европейският институт за публична администрация (ЕИПА) е основан през 1981 г. със седалище в Маастрихт, Холандия и през годините се утвърждава като ключова институция с върхови постижения в сферата на европейската интеграция и публичното управление. Освен в Маастрихт, ЕИПА има центрове в Люксембург и Барселона и представителство в Брюксел.

Създаден през 1992 г., Европейски център за съдии и адвокати на ЕИПА в Люксембург се превърна в един от водещите европейски доставчици на обучение и други услуги за изграждане на капацитет в областта на правото на Европейския съюз и на качество на правораздаването, както за представители на съдебната власт, така и за адвокати, държавни служители и други правни експерти. 

НИП има дългогодишно партньорство с ЕИПА, което най-често се изразява в сътрудничество по програми и проекти, финансирани от Европейската комисия, участие на български магистрати и съдебни служители в специализирани обучения в Европа и предоставяне на експертна помощ.

 

;

 

Международна антикорупционна академия

Международната антикорупционна академия (IACA) е организация със седалище в гр. Лаксенбург, Австрия. Това е първата по рода си глобална институция, посветена на преодоляването на пропуските в знанията и практиката в областта на борбата с корупцията. Създаването на Организацията е инициирано от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Република Австрия, както и други заинтересовани страни. Тя става международна организация на 8 март 2011 г. 

 

Академията предлага нов, холистичен подход към образованието и научните изследвания за борба с корупцията, предоставя и улеснява антикорупционното обучение за практикуващи от всички сектори на обществото, и осигурява техническа поддръжка и помощ на широк кръг от заинтересовани страни. Организацията предлага стандартизирани и съобразени с конкретните нужди обучения, академични програми и специалности, възможности за диалог и работа в мрежа, и представлява своеобразен аналитичен център в областта на борбата с корупцията.

 

https://www.iaca.int/ 

Skip to content