Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съвместно с Института за полицейско обучение към Университета „Линей” в Швеция и в сътрудничество със Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ организират специализиран семинар, посветен на защитата и правата на жертвите на насилие, основано на пола и необходимостта от координиран и интегриран подход в борбата с този вид насилие, който ще се проведе на 14 юни 2019 г. в гр. Пловдив. Обучението се организира по проект „Ефективни стратегии и практики в системата на наказателното правосъдие за борба с насилието по полов признак в Източна Европа”, осъществяван от ОССЕ в партньорство с посочените институции в България, Румъния и Унгария и реализиран на национално ниво в сътрудничество с ГД „Национална полиция”, Прокуратурата на Република България и Националния институт на правосъдието.

 

Обучението е насочено към повишаване на знанията и уменията на полицейските служители (нар. още „респонденти от първа линия”) за осигуряване на по-адекватен отговор на специфичните нужди на жертвите на насилие, основано на пола и поставя акцент върху необходимостта от подобряване на разбирането и подхода на правоприлагащите органи спрямо посочената категория лица с цел избягване на вторичната им виктимизация.

 

Семинарът е насочен към служители на ГД „Национална полиция”, представители на Прокуратурата на РБ, съдии и социални работници. Участниците ще бъдат определени на квотен принцип със съдействието на съответните институции. 

 

Изискванията за участието на съдии в посоченото обучение, установени от организаторите, са както следва:

съдии със специализация в областта на гражданското право от районно ниво и/или съдии със специализация в областта на наказателното право от районно и окръжно ниво, притежаващи:

o минимум 1 година опит в разглеждането на дела, свързани с домашно насилие и насилие, основано на пола;

o базови познания по английски език  и

o добри комуникативни и социални умения в мултикултурна среда.

 

Работният език на семинара е български, с осигурен превод на английски език.

 

Всички разходи на участниците в обучението ще бъдат покрити от бюджета на проекта.

 

Съдиите, проявили интерес към темата, могат да заявят участието си като попълнят и изпратят по ел. поща приложения формуляр в срок до 13 март 2019 г. 

 

Лице за контакт: Корнелия Кирилова, програмен координатор, тел. 02 9359 161, ел.поща: k.kirilova@nij.bg 

 

Skip to content