Шест обучения с участието на международни експерти организира Националният институт на правосъдието в партньорство с Върховния административен съд в изпълнение на дейност 1 „Иновативен модел на специализирано присъствено обучение в областта на административното правораздаване” по проект „Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП”, договор № BG05SFOP001-3.002-0002. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОПДУ. Моделът на иновативно партньорство с ВАС се провежда в съответствие с европейската перспектива за насърчаване на сътрудничеството и партньорството в търсенето на нови подходи в съдебното обучение.

 

Международните лектори са номинирани от Европейската мрежа за съдебно обучение, Академията за европейско право и Европейската асоциация на административните съдии. Лекторите притежават висока експертиза по теми, относими към административното правораздаване.

 

Първото обучение е на тема „Политики на ЕС в област „Екология”. Право на ЕС за опазване на околната среда и оценката на въздействието върху околната среда” и ще се проведе на 12-14 март 2019 г. в хотел „Феста“,  гр. София, с гост лектор проф. д-р Лудвиг Кремер. Проф. д-р Кремер е германски съдия и дългогодишен експерт в Европейската комисия по въпросите на законодателството на ЕС в областта на опазването на околната среда. Лектори от българска страна ще са съдиите във Върховния административен съд Сибила Симеонова и Николай Гунчев.

 

Обучение „Заблуждаващата реклама като форма на нелоялна конкуренция по ЗЗК. Практика на СЕС по Директива 2006/114/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година относно заблуждаващата и сравнителната реклама“ ще се проведе в периода 18-20 март 2019 г. в хотел „Феста“, гр.София. Гост лектори ще бъдат проф. Адам Лазовски от юридическия факултет на Университета Уестмистер и проф. Моника Намисловска, ръководител на катедра „Европейско частно право” в Университета Лодз. Лектори от българска страна ще са Румяна Монова и Мира Райчева, съдии във Върховния административен съд. 

 

Обученията са предназначени за съдии и съдебни помощници от ВАС и административните съдилища в страната.

 

Следващите четири обучения ще бъдат оповестени скоро.

 

Skip to content