В рамките на три дена, от 25 до 27 март 2014г., 30 експерти, представители на европейски съдебни школи , членове на ЕМСО, се събират в София на Годишна среща, на която да направят преглед на постигнатото през 2013г. и да обсъдят бъдещата си дейност. Домакин на срещата е Националният институт на правосъдието, който е член на мрежата от 2007г.

Събитието беше открито от Драгомир Йорданов, директор на Националния институт на правосъдието, и от Войчех Постулски, новоизбраният генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Работната група ще обсъди резултатите от „Програмата за обмен” през последната година, новите форми на учебни посещения, едноседмичните стажове в правосъдните органи, ще обобщи  най-добрите практики, резултатите от пилотната програма за обмен на младши магистрати AIAКOS за 2013 г., възможностите за нейното утвърждаване и разпознаваемост сред европейските магистрати, както и перспективите на мрежата за 2015 – 2018г.

През 2013 г. НИП участва за седми пореден път в Програмата за обмен на магистрати на ЕМСО. В рамките на  краткосрочен индивидуален обмен институтът организира изпращането на 59 български съдии, прокурори и следователи, четири български съдебни обучители и пет младши съдии и прокурори, както и приемането на три групи от по шест чуждестранни магистрати със съдействието на десетки наши институции. Отделно от тях 21 български магистрати приеха на едноседмичен индивидуален обмен същия брой техни колеги от ЕС. Със съдействието на НИП български магистрати участваха и в програмата за дългосрочен индивидуален обмен и в работни посещения в Съда на Европейския съюз, Съда по правата на човека в Страсбург и Евроджъст.
 

Skip to content