„Започнете тази година с удовлетворение, защото причината да сте тук днес сте самите Вие. Бъдете горди с постигнатото, но не забравяйте, че това е едва началото. Бъдете любознателни и нека желанието за нови знания Ви съпътства през целия живот. А ние от Националния институт на правосъдието ще дадем най-доброто от себе си за да започнете и успешно да продължите по своя професионален път като съдии и прокурори!” С тези думи към кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори се обърна директорът на Института Миглена Тачева при откриването на курса на начално обучение на випуск 2016-2017г.

 

Поздравление от името на членовете на Висшия съдебен съвет към кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори отправи Димитър Узунов: „За мен като представляващ Висшият съдебен съвет и бивш съдия е изключителна чест да Ви приветствам лично за това, че  сте сред избраните кандидати за младши съдии и младши прокурори и да Ви пожелая успешен старт и успехи в избрания от Вас професионален път. Да си магистрат е чест, но и висока отговорност. Професията изисква много усилия всеотдайност и упорит труд, но уверявам Ви носи и огромна удовлетвореност от резултатите от постигнатото. Няма съмнение, че в основата на ежедневната работа на българските магистрати е мисията за гарантиране на държавността, на правата и законните интереси на гражданите.”

 
Днешният празничен ден ще продължи с прожекция на филма на режисьора Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, на който са поканени и ще присъстват членовете на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието, членовете на Висшия съдебен съвет, постоянни и временни преподаватели. Председателят на Управителния съвет Лозан Панов ще произнесе приветсвено слово към кандидатите за младши магистрати, преди началото на филма.
 
Това е дванадесетият випуск на кандидати за младши съдии и единадесетият випуск на кандидатите за младши прокурори, които започват своето обучение в Института. В рамките на 9-месечния курс бъдещите магистрати ще се обучават в дисциплините гражданско право и процес и наказателно право и процес, обучения свързани с прилагане на европейското законодателство и Конвенцията за правата на човека, етика и други дисциплини, като то е изцяло с практическа насоченост и цели да ги въведе в реалната работна среда. Обучението включва много практически занимания и симулиране на процеси.
 
С този випуск от 2005 година до сега в Института са преминали начално обучение общо 745 младши магистрати, от които 332 младши съдии, 341 младши прокурори и 72 младши следователи. 
 
  

Skip to content