Националният институт на правосъдието открива процедура за подбор на постоянен преподавател по наказателно право и процес за провеждане на задължителното първоначално обучение  на кандидатите за младши съдии,  випуск 2016-2017г.

 

Профил на позицията

 

І. Правен статус:

1. Закон за съдебната власт (чл.262)

2. Правилник за организацията на дейността на Националния институт на правосъдието и на неговата администрация (Глава V, Раздел V, чл. 47-51)

3.Вътрешни правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието (глава VІІ и VІІІ)

ІІ. Изискванията към кандидатите:

1.    да са съдии и/или преподаватели и научни сътрудници по наказателноправни науки;

2.    да притежават високи професионални и нравствени качества;

3.    да имат най-малко осем години стаж по чл. 164, ал.1-7 от Закона за съдебната власт и да отговарят на изискванията на чл.210, т.1 от Закона за съдебната власт;

ІІІ. Предимство ще имат кандидатите, които:

1.    имат предходен преподавателски опит в Националния институт на правосъдието, за който е получена висока оценка; 

2.    имат професионален опит в дейностите, включени в учебната програма за подготовка на кандидатите за младши съдии;

3.    имат публикации по теми, включени в учебната програма за подготовка на кандидатите за младши съдии;

4.    са съдии от окръжен съд или по-висок по степен съд.

ІV. Задължения на постоянния преподавател

Провеждане на задължителното деветмесечно първоначално обучение на кандидатите за младши съдии по програма, утвърдена от Висшия съдебен съвет.

С програмата на обучението бихте могли да се запознаете на Интернет страницата на Националния институт на правосъдието (Програма за задължително първоначално обучение на кандидатите за младши съдии).

Ангажиментът на постоянния преподавател е ежедневен и целодневен съобразно конкретното разпределение  на учебните модули и включва: преподаване на отделните теми от програмата; възлагане и проверка на писмени работи; провеждане на текущи тестове и оценяване на курсистите.

Постоянните преподаватели могат да преподават и в курсовете за задължителна начална и текуща квалификация по Закона за съдебната власт.

V. Възнаграждение:

Съдиите, прокурорите и следователите, привлечени като постоянни преподаватели, се командироват за срок от една година от Висшия съдебен съвет.

Постоянните преподаватели, които не са магистрати, работят по трудово правоотношение и получават възнаграждение в размер на възнаграждението на съдия в окръжен съд.

VІ. Начин на провеждане на подбора:

Подборът се извършва чрез проверка на документи и събеседване с кандидатите, съгласно реда и условията по глава VІІ от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието.

V. Необходими документи за кандидатстване:

1.      Подробна автобиография;

2.      Мотивационно писмо;

3.      Свидетелство за съдимост;

4.      Документи, удостоверяващи заеманата длъжност и наличие на стаж по чл. 164, ал.1-7 от Закона за съдебната власт;

5.      Документи, свързани с профила на позицията или установяващи наличието на опит и публикации по т. ІІІ, по преценка на кандидата.

Кандидатите, които на са магистрати следва да приложат и:

1.         Диплом за образователна и/или научна степен;

VІІ. Срок за подаване на документи:

Документи за участие в процедурата могат да бъдат подавани в срок до 17 октомври  2016 г. на адрес: гр. София 1000, ул. „Екзарх Йосиф” № 14, Национален институт на правосъдието.

Допуснатите кандидати ще бъдат своевременно уведомени за деня и часа на събеседването.

Повече информация можете да получите на тел. 9359 139, г-жа Теодора Влахова, директор на дирекция Начално обучение.

Skip to content