На 30.03.2015 г. в х-л «Бест Уестърн Хотел Експо» в гр. София стартира обучение с международно участие, на тема „Търговски сделки – общи положения. Търговска продажба. Оперативен лизинг. Финансов лизинг. Договор за цесия. Производство по търговски спорове”. Обучението е второто от планираната поредица обучения, организирани в рамките на осъществявания от Националния институт на правосъдието проект „Повишаване на текущата квалификация в областта на гражданското и търговското право” и е предназначено за 35 съдии, които разглеждат граждански или търговски дела и съдебни помощници. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Лектори в обучението са международни експерти в областта на гражданско и търговско право на водещи партньорски обучителни школи и институции в областта на съдебното обучение – Д-р Томас Шрауб, окръжен съдия, Регенсбург и г-жа Изабел Капл, окръжен съдия, Мюнхен.   
В обучението участва като лектор и български съдия – обучител в областта на гражданското и търговско право – г-жа Емилия Василева, съдия във Върховния касационен съд. Модератор на обучението е г-жа Анета Братанова, съдия в Апелативен съд Варна.   

Основни въпроси, които ще бъдат разгледани в рамките на обучението:

•    Проблеми свързани с прилагането на чл. 288 ТЗ
•    „не търговската продажба” представлява ли търговска сделка
•    Правни проблеми на неустойката след Тълкувателно решение № 1/2009 г. от 15 юни 2010 г.
•    Съдебна практика по търговски спорове
 

Skip to content