В рамките на проекта на НИП "Повишаване на текущата квалификация в областта на гражданското и търговското право”, осъществяван с подкрепата на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, през м. април 2015 г. предстои провеждането на поредица от семинари по гражданско и търговско право с участието на международни експерти на водещи партньорски обучителни школи и институции в областта на съдебното обучение, като Висшия съдебен съвет на Италия и Министерството на правосъдието на Бавария.
Всяко от планираните обучения ще фокусира върху конкретна област на гражданското и търговското правораздаване, като освен дискусия по практически проблеми в рамките на обучителния процес ще бъде представен чуждестранният опит и съдебна практика по конкретния вид дела.
Обучителните модули на семинарите са разработени от работните групи по проекта, в които участваха магистрати и експерти на Националния институт на правосъдието.

Обучение на тема „Особени залози и други търговски обезпечения"

Дата и място: 6– 8 април 2015 г. , гр. Пловдив
Лектори:     Розана Джианацари, съдия в Окръжен съд Лече, Италия
Адв. Валя Гигова
Модератор:    Вера Иванова, съдия в Окръжен съд Пловдив
Партньор:    Висш съдебен съвет на Италия     
Аудитория:   35 обучаеми – съдии, които разглеждат търговски дела, съдебни помощници, съдии по вписванията, държавни съдебни изпълнители
   

 

Описание на учебното съдържание на програмата на обучението:

Обучението има за цел да разгледа особените залози и други търговски обезпечения в сравнителноправна перспектива от гледна точка на българското и италианското законодателство и съдебна практика.
В рамките на учебния курс ще бъде направен анализ на актуалните съдебни решения по прилагането на Закона за особените залози, като бъдат разгледани въпросите, свързани с регистърното производство, поредност на правата върху заложеното имущество (конкуренция между реален и консесуален залог), както и изпълнението върху заложено имущество с оглед упражняване на правото на заложния кредитор.  Ще бъдат изяснени и практически проблеми, свързани със залози върху вещи от масата на несъстоятелността. Съдържанието на съдържание на обучителния модул включва:

•    Особености при вписването на особен залог
•    Специфика на особения залог на търговско предприятие
•    Особености на договорите за финансово обезпечение
•    Правна специфика на нетирането
•    Зашита на финансовите обезпечения в производството по несъстоятелност

 

Лице за контакт: Марта Иванова, тел. 02 93 59 007,  marta.ivanova@nij.bg
Срок за подаване на заявки: 27.03.2015 г.
Заявка за участие:

Обучение на тема „Актуални въпроси на наследственото право. Европейско удостоверение за наследници"

Дата и място: 20– 22 април 2015 г., гр. Велико Търново, Меридиан хотел Болярски
Лектори:     Д-р Томас Щрауб, съдия в Окръжен съд Регенсбург
Д-р Вернер Вол, съдия, в Окръжен съд Нуренбург

Камелия Маринова, съдия във Върховния касационен съд
Партньор:    Министерство на правосъдието на Бавария
Аудитория:   35 обучаеми – съдии и държавни съдебни изпълнители
   
Описание на учебното съдържание на програмата на обучението

Актуалните въпроси на наследственото право традиционно предизвикват интереса на съдиите в няколко направления.
На първо място, налице е противоречива съдебна практика относно множество класически въпроси на наследственото право – недостойнството при наследяване; наследяване при едновременна смърт на две и повече лица; наследственоправно положение на общината; завет на гола собственост; завет на авторски права; приемане и отказ от наследство на ненавършило пълнолетие лице.
    На следващо място, в практиката се срещат проблеми във връзка със специфичните функции на нотариусите и кметовете по Закона за наследството (напр. издаване на удостоверения за наследници). Нерядко пред съдилищата са поставяни и проблеми от процесуално естество, свързани с доказването на наследствената връзка. Интерес предизвикват и въпроси на вписването на завещания и тяхното обявяване, както и с воденето на специални регистри във връзка с отказа от наследство. Налице е
противоречива практика по делата, образувани по молби за приемане на наследството по опис.
Свободното движение на хора в рамките на Европейския съюз също поставя множество трансгранични въпроси, свързани с наследяването. В тази връзка, ще бъде обсъден Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство.

Лице за контакт: Марта Иванова ,  тел. 02 93 59 007, marta.ivanova@nij.bg
Срок за подаване на заявки: 09.04.2015 г.
Заявка за участие:

Обучение на тема „Съдебни експертизи по трудови дела"

Дата и място: 27– 29 април 2015 г. , гр. Сливен, хотел Национал палас
Лектори:     Лаура Томаси, съдия в Окръжен съд Комо – Италия
Франческо Пероне, съдия в Окръжен съд Падова  – Италия
Български експерти
Партньор:    Висш съдебен съвет на Италия     
Аудитория:   35 обучаеми – съдии, които разглеждат трудови дела
 

Описание на учебното съдържание на програмата на обучението:

Спецификите на трудовоправните спорове обуславят честото назначаване на експертизи и ползването на вещи лица за изясняване на фактите по делото и справедливото разрешаване на спора от съда. Затова в предстоящото обучение ще бъдат застъпени няколко от най-разпространените видове експертизи:
– съдебно-икономически и съдебно-счетоводни, касаещи определянето на дължимите възнаграждания и обезщетения по договорното правоотношение, изплащането на извънреден труд, командировъчни;
–   съдебномедицинските експертизи за определяне на степента на полученето увреждане при трудова злополука;
–   експертиза на почерк и подпис.   
   
Лице за контакт: Валентина Даскалова, тел. 2 93 59 184, v.daskalova@nij.bg
Срок за подаване на заявки: 15.04.2015 г
Заявка за участие:

 

Skip to content