Днес, 22.02.2019 г., в  гр. София се проведе първото от планираните  обучения по апелативни райони  на тема „Проблеми в правоприлагането на производствата по стабилизация и търговска несъстоятелност”. В рамките на обучението 47 съдии от Софийския апелативен район обсъждаха практически въпроси, свързани с производствата по стабилизация и търговска несъстоятелност, със съдия Костадинка Недкова от Търговската колегия на Върховния касационен съд. 

 

Обучението се организира в изпълнение на Плана за действие, включващ мерки за изпълнение на намеренията на Република България за присъединяване към Валутния механизъм (ERM II) и към Банковия съюз. Съгласно Плана за действие НИП има ангажимент да повиши професионалните умения и компетентност на  съдиите, разглеждащи производствата по стабилизация и търговска несъстоятелност, като проведе обучения по апелативни райони и разработи самообучителен ресурс за съдии – Наръчник на съдебните процедури за производствата по стабилизация и несъстоятелност.

 

Обучението се проведе по проекта на НИП „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието” в рамките на   Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Следващите обучения, които НИП предвижда да проведе по производствата по стабилизация и несъстоятелност ще бъдат проведени, както следва:

29 март – за съдиите от Варненския апелативен район;

5 април –  за съдиите от Великотърновския апелативен район;

19 април –  за съдиите от Бургаския апелативен район;

7 юни – за съдиите от Пловдивския апелативен район. 

 

Skip to content