На основание чл.19, ал.4 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието, НИП удължава с 14 дни срока за подаване на документи за участие в процедурата за подбор на постоянен преподавател по наказателно право и процес за провеждане на задължителното първоначално обучение  на кандидатите за младши съдии,  випуск 2015-2016г.

Профил на позицията

І. Правен статус:

1. Закон за съдебната власт (чл.262)
2. Правилник за организацията на дейността на Националния институт на правосъдието и на неговата администрация (Глава V, Раздел V, чл. 47-51)
3. Вътрешни правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието (глава VІІ и VІІІ)

 

ІІ. Изискванията към кандидатите:

1.    да са съдии и/или преподаватели и научни сътрудници по наказателноправни науки;
2.    да притежават високи професионални и нравствени качества;
3.    да имат най-малко осем години стаж по чл. 164, ал.1-7 от Закона за съдебната власт;

 

ІІІ. Предимство ще имат кандидатите, които:

1.    имат предходен преподавателски опит в Националния институт на правосъдието, за който е получена висока оценка; 
2.    имат професионален опит в дейностите, включени в учебната програма за подготовка на кандидатите за младши магистрати.
3.    имат публикации по теми, включени в учебната програма за подготовка на кандидатите за младши съдии.

 

ІV. Задължения на постоянния преподавател

Провеждане на задължителното деветмесечно първоначално обучение на кандидатите за младши съдии по програма, утвърдена от Висшия съдебен съвет.
С програмата на обучението бихте могли да се запознаете на Интернет страницата на Националния институт на правосъдието (Програма за задължително първоначално обучение на кандидатите за младши съдии).
Ангажиментът на постоянния преподавател е ежедневен и целодневен съобразно конкретното разпределение  на учебните модули и включва: преподаване на отделните теми от програмата; възлагане и проверка на писмени работи; провеждане на текущи тестове и оценяване на курсистите.
Постоянните преподаватели могат да преподават и в курсовете за задължителна начална и текуща квалификация по Закона за съдебната власт.

 

V. Възнаграждение:

Съдиите, прокурорите и следователите, привлечени като постоянни преподаватели, се командироват за срок от една година от Висшия съдебен съвет.
Постоянните преподаватели, които не са магистрати, работят по трудово правоотношение и получават възнаграждение в размер на възнаграждението на съдия в окръжен съд.

 

VІ. Начин на провеждане на подбора:

Подборът се извършва чрез проверка на документи и събеседване с кандидатите, съгласно реда и условията по глава VІІ от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието.

 

VII. Необходими документи за кандидатстване:

1.    Подробна автобиография;
2.    Мотивационно писмо;
3.    Свидетелство за съдимост;
4.    Документи, удостоверяващи  заеманата длъжност и наличие на стаж;
5.    Документи, свързани с профила на позицията или установяващи наличието на опит и публикации по т. ІІІ, по преценка на кандидата.
Кандидатите, които на са магистрати следва да приложат и:
1.    Диплом за образователна и/или научна степен;
2.    Удостоверение за стаж по чл. 164, ал.1-7 от Закона за съдебната власт;
3.    Списък с публикации и други разработки, ако има такива.

 

VІІI. Срок за подаване на документи:

Документи за участие в процедурата могат да бъдат подавани в срок до 15.06.2015 г. на адрес: гр. София 1000, ул. „Екзарх Йосиф” № 14, Национален институт на правосъдието.
Допуснатите кандидати ще бъдат своевременно уведомени за деня и часа на събеседването.
Повече информация можете да получите на тел. 9359 139, г-жа Теодора Влахова, директор на дирекция Начално обучение.
 

Skip to content