Националният институт на правосъдието в партньорство с Върховния административен съд организира две обучения с участие на международни лектори, които ще се проведат през май в София.  

 

Обучение на тема „Практика на Съда на Европейския съюз относно режима на облагането на ДДС” ще се състои в периода 08-10.05.2019 г. в хотел „Принцес“, гр. София. Лектори ще са Александър Майковски – съдия от Федералния финансов съд, звено в гр. Грац, Република Австрия, а от българска страна – Мадлен Петрова и Милена Златкова,  съдии във Върховния административен съд.

 

На семинара ще бъдат разгледани практиката на Съда на Европейския съюз относно облагането с ДДС на вътреобщностните доставки и придобивания, обектите на облагането и търговия. Акцент в обучението ще бъде и практиката на Върховния административен съд.

 

Второто обучение е на тема „Преюдициални запитвания. Практически аспекти при изготвяне на преюдициално запитване. Практика на СЕС”. То ще се проведе в периода 13-15 май 2019 г. в гр. София. Лектори ще бъдат съдия Фолкер Еленбергер – председател на Федералния административен съд  на провинция Баден – Вюртемберг, Кристиян Хаг, съдия във Федералния административен съд  на провинция Баден – Вюртемберг, и Николай Ангелов, съдия в Административен съд  София-град. 

 

Обученията са разработени в рамките на дейност 1 „Иновативен модел на специализирано присъствено обучение в областта на административното правораздаване” по проект „Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП”, осъществяван от Националния институт на правосъдието по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Те са предназначени за съдии и съдебни помощници от административните съдилища, както и за съдии от търговските отделения. 

 

Регистрация за участие в обученията може да направите чрез онлайн заявка на адрес: https://goo.gl/forms/Mi1QHpO2a7wCan6p1. Допълнителна информация, свързана с организацията, може да намерите в практическата информация. Срокът за регистрация за участие е до 03.05.2019 г. (петък). 

 

Skip to content