„Значение на Европейската конвенция за правата на човека за защита на основните права на национално ниво“ бе темата на онлайн дискусията, която НИП организира с участието на съдия Йонко Грозев от Европейския съд по правата на човека, кандидатите за младши магистрати от випуск 2020-2021 и постоянните преподаватели на Националния институт на правосъдието.

 

„Европейската конвенция за правата на човека, винаги ще има своята актуалност. Пандемичните условия, в които живеем и работим, повдигат нови въпроси, свързани със защитата на основните права”, подчерта в приветствието си към участниците в дискусията директорът на НИП – г-жа Миглена Тачева.

 

Съдия Грозев акцентира върху ролята на националния съдия, процедурите за разглеждане на жалби пред различните състави на съда и изискванията за изчерпване на вътрешните средства за защита. В срещата се включиха и юристите в Регистратурата на ЕСПЧ – г-н Евгени Боев и г-жа Светлана Костадинова-Шал. Модератор на събитието бе г-жа Ангелина Лазарова, постоянен преподавател по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии.

 

Skip to content