Отборът на Националния институт на правосъдието спечели първо място на полуфинала на престижното състезание за младши магистрати THEMIS, организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение на тема „ЕС и Европейски наказателен процес”. Състезанието се проведе в онлайн формат на 5 май 2021г. Отборът в състав от младшите съдии Господин Тонев, Славена Койчева и Теодора Карабашева, представи темата „Съдебното видеосътрудничество по трансграничните наказателни процедури. Предложения за установяване на европейски стандарти и платформа за провеждане на видеоконференции“.  Ръководител на отбора е постояненият преподавател по наказателно право и процес, съдия Ангелина Лазарова.

Международното жури бе впечатлено от актуалната тема, оригиналната писмена разработка, професионално представената презентация и убедителните отговори на българските участници.

За отличното представяне на отбора допринесе професионалната помощ и съдействие на съдия Марияна Лазарова, съдия Светослава Колева, съдия Мариета Неделчева, доц. д-р Ива Пушкарова, доц. д-р Боряна Мусева, гл. ас. д-р Георги Няголов и г-н Димитър Абрашев.

В периода 7-10 декември 2021г. в гр. Лисабон, Португалия, предстои да се проведе големият финал на състезанието. Сега подготовката на отбора продължава, а стремежът към още победи е по-голям от всякога.

 

 

Skip to content