На 26 и 27 юни 2014г., в Брюксел, българска делегация, съставена от Драгомир Йорданов, директор на НИП, Елка Атанасова, член на ВСС, Сава Петров, завеждащ отдел „Аналитичен” към ВКП и Силвия Димитрова, директор на дирекция в института, участва в работна среща „Надграждане в европейското съдебно обучение с добри практики”. Семинарът бе организирана от ЕК въз основа на обширно пилотно проучване за обучението на съдии, прокурори, адвокати и съдебна администрация в 28-те страни членки на ЕС.

Българските участници представиха три от шестте добри практики, развити и реализирани от НИП и подбрани от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Това са „Смесени обучения на съдии и прокурори с представители на други професии”, „Всеобхватен многопрофилен подход за обучение по право на ЕС”, „Организация на децентрализирано обучение за отразяване потребностите от регионални обучения и проблеми”.
Участниците в семинара бяха разделени по тематични групи, които обсъждаха теми като трансгранично сътрудничество на обучителните институции, децентрализирани обучения, подкрепа на обучителите, методи за активно участие, дистанционно обучение, справяне с езиковите бариери при участници от различни страни членки и др.
На работната среща беше представен финален доклад на ЕК „Прилагане на пилотния проект – Европейско съдебно обучение.  Лот 1 – Запознаване с добрите практики в обучението на съдии и прокурори”, който анализира иновативните методи в обучението, прилагане на инструменти за обучение в полза на правилното прилагане на правото на ЕС и международното съдебно сътрудничество, както и с препоръки за бъдещо развитие на съдебното обучение на съдии и прокурори.

Срещата в Брюксел завърши и с подписването на Меморандум за разбирателство между Европейската мрежа за съдебно обучение и съдебните мрежи на ЕС.

Видеозапис и презентациите на участниците можете да видите тук (в секцията Live web streaming). Към всяка тема от програмата съответно е прикачен линк с видео. Наличен е превод на български език.

Докладът на ЕK „Прилагане на пилотния проект – Европейско съдебно обучение.  Лот 1 – Запознаване с добрите практики в обучението на съдии и прокурори” можете да намерите тук.

 

Skip to content