На заключителната пресконференция, проведена на 09.10.2015г., Националният институт на правосъдието представи изпълнените дейности и постигнатите резултати по проект „Повишаване на текущата квалификация в областта на гражданското и търговското право“.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския социален фонд, Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.4. „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”; Бюджета линия BG051PO002/14/2.4-13. Продължителността на проекта е 15 месеца – 24.07.2014 – 24.10.2015.

В резултат на изпълнените дейности бяха изготвени 4 каталога с обучителни модули, проведоха се общо 22 обучения, подготвиха се за печат  учебни помагала и аналитично – изследователско издание в областта на търговското право и бе закупена специализирана техника за подготовка и провеждане на обученията. Броят на обучените магистрати, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията, съдебни и прокурорски помощници, административни ръководители в органите на съдебната власт и техните заместници, надвишава 700.

Обучителните дейности по проекта се реализираха в партньорство с  водещи съдебни школи и обучителни институции в Европа, с които НИП има подписани споразумения: Европейската мрежа за съдебно обучение, Министерството на правосъдието на Бавария, Висшият съвет на магистратурата на Италия, Европейският институт за публична администрация – Люксембург.

Ценен резултат от проекта е създаденият устойчив преподавателски екип от общо 61 национални и международни преподаватели, като и въведените иновативни техники на обучение. В рамките на информационното събитие бяха връчени отличия на преподавателите и семинарите, които бяха най-високо оценени от участниците, в четири категории – гражданско право, търговско право, интердисциплинарни обучения и дистанционни обучения.

Skip to content