В Националния институт на правосъдието на 08.10.2015 г. се проведе заключителна пресконференция по проект „Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014.

Пресконференцията стартира с встъпителното обръщение на директора на НИП – г-н Драгомир Йорданов, който подчерта значението, което подкрепата на НФМ, има за Института.

Приветствия към участниците отправиха Н. Пр. г-жа Гюро Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България и г-жа Далила Факирова – представител на програмния оператор – Министерството на правосъдието, които изразиха надеждите си за успешни проекти и през следващия програмен период на НФМ.

Г-жа Нели Маданска – заместник-директор и ръководител на проекта представи неговите цели, дейности и резултати. Проектът отчита преизпълнение на индикаторите, заложени в програмна област BG 14 на НФМ. Над 700 магистрати и експерти се включиха в обученията, насочени към повишаване на компетентността и информираността относно принципите, стандартите и приложението на Европейската конвенция за защита правата на човека. Дейностите по проекта включваха и работни срещи, учебни посещения в европейски институции, включително в Голямата камара на Европейския съд по правата на човека и Норвежката съдебна администрация, подготовка на книжни издания. Беше поставено началото на ежегоден Форум за правосъдие и права на човека, като устойчива платформа за обмен на информация.Г-жа Татяна Термачич – представител на партньора по проекта – Съвета на Европа, акцентира върху постиженията, които гарантират устойчивост и могат да получат развитие в следващи проектни инициативи – създадения  екип от преподаватели, съвместните обучения с Програма ХЕЛП на Съвета на Европа, годишния форум за правосъдие и права на човека, българския портал Права на човека, изграден съвместно с дирекция „Процесуално представителство на Република България при ЕСПЧ” към Министерство на правосъдието.

Участие в пресконференцията взеха и г-н Джереми Макбрайд, експерт на Съвета на Европа, ОССЕ и Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН, г-жа Здравка Калайджиева- български съдия в ЕСПЧ, чийто мандат приключи в началото на 2015 г., Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт, неправителствени организации за защита правата на човека, лектори в обученията и магистрати, взели участие по проекта и др.
 

Skip to content