Уважаеми колеги и приятели,

 

Отправна точка при създаването на Академията по европейско право (ЕРА) бе разбирането, че начинът на прилагане на европейското право от съдиите и прокурорите в страните-членки на ЕС е от ключово значение за неговата ефективност. 

 

Още през 90-те години ЕРА беше ключов партньор в рамките на Програма ФАР, реализирайки значителен брой семинари за българските магистрати. През 2008 г., скоро след като Република България стана член на Европейския съюз, г-жа Миглена Тачева, тогава в качеството си на министър на правосъдието, подписа присъединяването на страната към фондация ЕРА. От този момент нататък, сътрудничеството с Националния институт на правосъдието става все по-активно с всяка изминала година.

 

Ежегодно ЕРА приема голям брой български съдии и прокурори като участници в своите обучителни дейности, организирани в Трир или в чужбина, по актуални теми като антидискриминационно право, равенство на половете, законодателство в защита правата на хората с увреждания и разбира се, инструменти в областта на съдебното сътрудничество по граждански дела (граждански процес, семейно право) и по наказателни дела (Европейска заповед за арест).

 

По повод откриването на новата учебна година на кандидатите за младши магистрати, ЕРА приветства всички участници в обучителния процес и още веднъж декларира своята подкрепа за усилията на Националния институт на правосъдието при обучението на българските магистрати, позволявайки им да изпълняват своите професионални задължения компетентно и уверено.

 

Skip to content