За първа година Националният институт на правосъдието е домакин на един от полуфиналите на съдебното състезание THEMIS за младши съдии и младши прокурори, което ще се проведе на 24 и 25 юни.

THEMIS традиционно се организира от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) с цел обмен на практики и знания в областта на правото на Общността и има вече 10-годишна история.

В рамките на два дена 24 младши магистрати, представители на 6 европейски съдебни школи ще се състезават отборно по темата „Съдебна етика и деонтология”. Държавите-участнички са Италия, Франция, Полша, Словакия, Австрия, Румъния.  На финала тричленно жури ще оценява тяхната работа. Членовете на журито са бившият генерален секретар на ЕМСО съдия Виктор Хол от Великобритания, Диедерик Грейв, прокурор и представител на Центъра за съдебно обучение – Холандия, Лорис Лиепа, преподавател по етика и деонтология в университет в Латвия.

„Това състезание дава възможност на младши магистрати от различни европейски страни да се срещат и да общуват, както и да обменят практики на различни правни системи”, каза при откриването Войтех Постулски, Генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение.
 

 

Skip to content