43 младши съдии и прокурори получиха днес своите дипломи за успешно приключване на 9-месечното си обучение в Националния институт на правосъдието.

Церемонията по връчване на удостоверенията започна с минута мълчание в памет на жертвите от водния ад, който потопи варненския кв. "Аспарухово" в четвъртък вечер.

На официалното събитие присъстваха министърът на правосъдието Зинаида Златанова, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд проф. Лазар Груев и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, членове на Висшия съдебен съвет, съдии, прокурори, адвокати и дипломати.

27 младши съдии и 16 младши прокурори завършиха обучението си в НИП, като средният успех на випуска е 5.77. Средната възраст на курсантите е 27 години. Освен задължителните дисциплини, свързани с преките задължения като съдия и прокурор, младшите магистрати са били обучавани още в съдебна етика, медиация и други.

Всички официални лица пожелаха успех на випускниците.

"Живеем във време, в което авторитетът на държавните институции системно и често целенасочено бива подронван, във време, в което изискванията на обществото към всички нас понякога излиза отвъд границите на вменените ни правомощия, във време на реформи и, за съжаление,  във време на крайно противопоставяне. Именно заради това, на хора като вас, необременени, които сега навлизат в системата, може да се разчита, че с бъдещата си работа ще възстановявате ежедневно доверието във върховенството на закона. Вашата отговорност на магистрати е голяма, защото с всеки един акт и действие, вие оставяте следа върху цялата система", каза правосъдният министър Зинаида Златанова.

Министър Златанова за пореден път акцентира, че с действията на правителството в последната година ясно бе демонстрирано, че времето за безпринципно противопоставяне между отделните власти е приключено и се надява това да е безвъзвратно.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев пожела на випускниците здраве. С цитат на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, проф. Груев пожела успех и копнеж към работата като магистрати: "Когато искаш да построиш кораб и той да бъде устойчив, не започвай да караш хората да събират дъски, пирони, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това събуди копнежа на моряците за огромното и безкрайно море."

Шефът на ВАС Георги Колев пък им пожела да запазят емоционалния заряд, който носят в себе си и да го използват в работата си.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към младшите магистрати с думите да имат здраве, сила, увереност, уважение на прокурорите към съдиите и на съдиите към страните в процеса. И най-вече да имат търпение, защото то ще ги предпази от прибързани действия. "Нямам самочувствието на цитирам Екзюпери. Кораби, дъски, пирони, технически средства има много. Важно е на едно място да се сглоби екипажът", завърши Цацаров.

http://legalworld.bg - 23.06.2014 г.

Всички категории

Последни новини

Skip to content