Над 120 съдии, прокурори и други представители на професионалната общност  от 22 държави от Европа, Азия и Северна Америка (Австрия, Азербайджан, Албания, Белгия, България, Великобритания, Германия, Естония, Испания, Киргизстан, Латвия, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Република Северна Македония, Словения, Украйна, Хърватия и Чехия) взеха участие в проведения от Националния институт на правосъдието първи международен уебинар на тема „Тенденции в престъпността в условията на пандемиятa COVID-19“.
 
Директорът на Националния институт на правосъдието г-жа Миглена Тачева откри събитието с приветствени думи към аудиторията и към лектора, г-жа Джесика Ким, регионален юридически съветник за България и Румъния към Департамента на правосъдието на САЩ. Съдия Маркус Брюкнер, генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение приветства участниците,  като подчерта значението на тази инициатива в контекста на европейското съдебно обучение. 
 
Джесика Ким представи актуалните тенденции в глобалните престъпни схеми за измама,  с цел използването на пандемията за собствени цели, вкл. измами с програми за държавно подпомагане, здравеопазване, защита на потребители, както и киберпрестъпления. Г-жа Ким отговори на многобройните въпроси на аудиторията, свързани с разглеждането на делата в условията на пандемия. 
 
 

Skip to content