На приключилия днес в Националния институт на правосъдието полуфинал на международното състезание за младши магистрати ТЕМИС българският отбор в състав: младшите съдии Константина Христова, Светослав Иванов и Боряна Христова и ръководител постоянния преподавател съдия Илияна Балтова, получи специална награда. Наградата се връчва за иновативния подход при представянето на отбора и подготвения късометражен филм. В реализирането на филма  участие взеха и младшите прокурори Васко Пашев и Кирил Русев. Сценарият и режисурата на представянето са дело на  постоянния преподавател  прокурор Диана Мицканова.

Авторитетното жури съставено от британския професор и бивш съдия Джеръми Купър, апелативния съдия от Хага Тамара Тротман и латвийския адвокат и университетски преподавател Лаурис Лиепа, за първи път в историята на състезанието ТЕМИС, което Европейската мрежа за съдебно обучение организира ежегодно от 2010 г.  класира два отбора: на Финландия и на Унгария, на първо място. Трето място зае вторият отбор на Италия. Унгарските младши магистрати получиха и наградата на Националния институт на правосъдието за най-добро представяне пред аудитория.
Общо 11 отбора от Австрия, България, Германия, Италия, Португалия,  Финландия, Франция и Унгария участваха в приключилия в София полуфинал на ТЕМИС и представиха теми в областта на съдебна етика и професионално поведение на магистратите.
Отборите на Финландия и Унгария, класирани на първо място

Skip to content