Йонко Грозев, съдия в ЕСПЧ, е сред лекторите на международния семинар „Достъп до правосъдие за хората с увреждания“, който Академията по европейско право и Националният институт на правосъдието организират в София в периода 13-15 ноември 2019 г.

Целта на обучението, финансирано по програма „Права, равенство и гражданство“ на ЕС, е да се разгледат различни ситуации, в които хората с увреждания биха могли да попаднат в рамките на съдебното производство. Основните теми, които ще бъдат засегнати в рамките на семинара са: Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и правото на ЕС, дееспособност и подкрепено вземане на решения, право на участие в политическия живот, право на създаване на семейство, жени с увреждания, право на свобода и сигурност, процесуални права и защита на личните данни.

Международните лектори, които ще вземат участие са Адела Качаунова, директор на Правната програма на БХК, Пека Похянкоски, стажант-съдия в Хелзинския окръжен съд и бивш реферандер в Съда на ЕС,  Филип Ростант, съдия по трудови дела в Шефилд, Великобритания, Дамян Татич, бивш член на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания, Галя Вълкова, съдия в Софийския районен съд, и Сабрина Уитман-Пюри, юрист в ЕСПЧ.

Семинарът с работни езици български и английски е насочен към аудитория от магистрати и съдебни помощници, както от България, така и от други страни членки на ЕС. Срокът за кандидатстване е до 1 октомври 2019 г.

Програма

Skip to content