Хенриета Фор: „България постигна изключителен напредък в развитието си като стабилна и демократична държава”

 

11 Октомври 2007

Българско Национално Радио

 

Напредъкът в развитието на България е забележителен и е резултат от стабилното българо-американско сътрудничество. Това каза за Радио България след среща с председателя на българския парламент Георги Пирински в София заместник-държавният секретар на САЩ Хенриета Фор. По думите й, и за България, и за САЩ е много важно нашите взаимоотношения да продължат да се развиват стабилно вече в контекста на новото време и приоритети на ЕС и особено на България в качеството й на страна-членка на ЕС. „В разговора си с г-н Пирински потвърдих, че България е стабилен приятел на САЩ и това изключително ни радва” – каза г-жа Фор. Като изпълняващ длъжността Администратор на Американската агенция за международно развитие и Директор на американската чуждестранна помощ тя посети страната по повод официалното закриване на програмите на Агенцията у нас. За 17 години в България Агенцията е инвестирала над 600 милиона долара.

„Смятам, че като българо-американско сътрудничество, това е един изключителен успех – каза за Радио България Хенриета Фор като оценка за резултатите от дейността на Американската агенция за международно развитие в България. – Факт е, че България постигна един изключителен напредък в развитието си като стабилна и демократична държава. И това е резултат от нашите съвместни усилия и дейност през тези 17 години.”

Подкрепата на Американската агенция за международно развитие за българския преход към демократично управление и пазарна икономика чрез финансиране на различни програми и проекти започва през 1990 г. като скромна програма за хуманитарна помощ и подкрепа за демократичните процеси, в т. ч. за свободни и честни избори. Но много бързо се разраства и разширява. За България тя е насочена към три основни цели – насърчаване на конкурентноспособна пазарна икономика; подкрепа за прехода към прозрачно и отговорно управление и насърчаване на гражданското участие в демократичния процес, както и към подобряване на качеството на живот в страната. Сред най-големите постижения на американската помощ за България са създаването на над 100 общински центъра за услуги и информация на гражданите; помощта за създаването на стабилен банков сектор и капиталови пазари; предоставянето на над 50 хиляди микрокредита за дребни предприемачи; създаването на над 130 хиляди работни места; предоставянето на жилищни кредити за над 150 милиона евро. По думите на Хенриета Фор, подкрепата на САЩ за България ще продължи и след закриването на мисията на Американската агенция за международно развитие в България, но под формата вече на благотворителен фонд.

Пред млади български магистрати от Националния институт на правосъдието, който от 3 години се подкрепя от Американската агенция за международно развитие, тя подчерта, че сред новите предизвикателства и приоритети за България най-важното е продължаването на реформата в съдебната система и утвърждаването на върховенството на закона и особено борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От това зависи по-нататъшния просперитет и конкурентноспособността на страната в ЕС. Според нея, България може да бъде лидер в региона, защото българите са природно интелигентни, но и защото вече страната има опит и в демократичното развитие и може да го предаде на съседите си и страните-кандидатки за ЕС, в т. ч. и като оказващ, а не получаващ вече помощ.

„Бих искал да кажа като един от малкото американци, които знаят наистина откъде тръгна България, не отпреди 10, а отпреди 20 години, че българите наистина запретнаха ръкави в името на един по-добър живот и го постигнаха – каза пред магистратите американският посланик Джон Байърли. – Реформата в съдебната система във всички страни в преход е дълъг и труден процес. Ние ще продължим да ви подкрепяме в последната и най-трудна промяна. Тя може да стане много по-бързо. Имате добре обучено ново поколение магистрати, мениджъри. То може да стане добър пример за съседните страни в региона и да се използва в развитието им.”

А ето и оценката на младия магистрат Димитър Хаджийски – прокурор в Софийска районна прокуратура, усетил реално подкрепата на Американската агенция за международно развитие:

„Имах огромното удоволствие да бъда в първия випуск младши магистрати, завършили т. нар. курс първоначално обучение в Националния институт по правосъдието. Той продължи 6 месеца. Това е съвместна инициатива на българската съдебна система и Американската агенция за международно развитие. Смятам, че получих много от нея като качествено образование, а и като познанства. Получих също и връзка с практиката, както и много добра основа, много добър начален старт в професионалното ми развитие.”

Татяна Обретенова

 

Skip to content