Реч на посланик Байърли в Националния институт на правосъдието по повод на Инициативата за укрепване на съдебната система в България

 

1 юни 2007 г.

 

 

Благодаря Ви, доцент Пенев.  Добър вечер, г-н Григоров, уважаеми магистрати, колеги посланици, госпожи и господа!

 

За мен е чест да съм сред вас тази вечер, за да отбележим постиженията на Националния институт на правосъдието.

 

Само за седем години Институтът израстна от малка неправителствена организация с трима служители в тясно таванско помещение – виждам, че има ветерани от онова време сред нас тази вечер – до дълбоко уважавана, финансово и програмно устойчива институция със съвременна база и персонал от 48 души.

 

Сега сте основната институция, която обогатява и разширява практическите знания и умения на магистратите. Бих искал да насърча усилията ви за усъвършенстване.  Убеден съм, че имате  потенциал за по-нататъшно развитие в няколко важни области.

 

Една от тях е текущото обучение.  Програмите за магистрати-наставници и кореспонденти, както и новата програма за дистанционо обучение, са отлични новаторски инициативи.

 

Убеден съм, че повишаването на капацитета на Института в тези области – особено по места – ще се превръща във все по-съществен приоритет. Тези обучения са много рационални и от икономическа гледна точка.

 

За  магистратите, преминали начално обучение в Института, е важно да продължат да се развиват професионално. 

 

Нещо повече, всички магистрати – независимо от продължителността на стажа си – трябва да са добре запознати с новото законодателство. Както знаем, българският парламент е много активен в това отношение.

 

Текущото обучение по наказателно право, борбата с корупцията и организираната престъпност са от особена важност. Както сме се убедили през годините на съвместна работа, те изискват както политическа воля, така и добре обучени, уверени магистрати.

 

Радвам се да видя, че Националният институт на правосъдието е готов да акцентира и върху обучението на прокурори, за да се развива то наравно с обучението на съдиите. Новата програма за начално обучение на прокурори е основана на обширен наръчник. Смятам, че Институтът ще подходи също толкова отговорно и към  текущото обучение за прокурори.

 

На второ място, бих желал да наблегна на ролята ви на регионален лидер. Като първокласна институция, предоставяща обучение на магистрати и съдебни служители, Институтът разполага с ценен ресурс. Вие имате да предложите много на своите източноевропейски колеги.  Бих искал да ви насърча да развивате този потенциал.

 

Поздравявам служителите на Института за успехите в изграждането на тази институция. Благодаря и на всички лектори, които приветстваха модерните методи за обучение и въведоха практическа насоченост на обучението на магистратите в България.

 

Благодаря на ръководството на Института и специално на доцент Пенев.  Във Вас виждамe отговорен и ангажиран партньор.

 

Благодаря и на служителите на проекта Инициатива за укрепване на съдебната система на USAID за тяхната усърдна работа, която често пъти остава извън светлината на прожекторите.

 

Американската агенция за международно развитие приключва програмите си в България след седемнадесетгодишно присъствие и инвестиция от 600 милиона долара, но Американското посолство остава, и ние се надяваме да продължим сътрудничеството си.

 

Много съм радостен да съобщя, че Департаментът на правосъдието на САЩ ще продължи програмата си в България.  Можете да разчитате на помощта и подкрепата на моите колеги от Департамента.

 

Американското правителство вижда в Националния институт на правосъдието силна и устойчива институция, която ще поддържа висок професионален стандарт в работата си и ще се развива.

 

Отново благодаря за поканата да съм с Вас тази вечер и за седемте години на ползотворно партньорство. Сигурен съм, че Националният институт на правосъдието ще има още много поводи да празнува и че сътрудничеството ни ще продължи.

Skip to content