Петима съдии и прокурори от Италия, Португалия, Франция, Полша и Холандия бяха на посещение у нас, за да се запознаят с практиката на България в защита на жертвите на престъпление.

Домакин беше Националният институт на правосъдието, който организира поредица от срещи с всички ангажирани институции в процеса на гарантиране правата на жертвите на престъпления. Чуждите магистрати посетиха ГД „Национална полиция", синя стая за изслушване на деца, свидетели или жертви на насилие, срещнаха се с прокурори и наказателни съдии, с върховни магистрати от ВКП и ВКС. Гостите присъстваха на съдебно заседание в Софийски районен съд, разговаряха с неправителствени организации, оказващи психологическа и правна подкрепа на жертвите. Така те проследиха всички фази на наказателния процес и правата на жертвите в досъдебна и съдебна фаза.

Посещението е част от проект "Правното положение на жертвите от престъпления в наказателното производство: към практически мерки в ЕС" на Френската национална школа на магистратурата, по програма „Наказателно правосъдие" на ЕК. Националният институт на правосъдието е партньор по проекта заедно със съдебните школи от Франция, Полша, Холандия, Португалия и Италия.

Проектът разглежда правното положението на жертвите на престъпления, отразено в документите на ЕС и правните рамки на шестте страни. Особено внимание се обръща на уязвимите жертви на престъпления - възрастни хора, жени и деца, както и на жертвите на колективни злополуки и престъпления като атентати, които най-често са трансгранични. Целта е да се направи преглед на европейската и националните правни рамки, който да послужи за разпространение на добри практики сред европейските магистрати по въпросите за правното положение на пострадалите от престъпления в Европа.

Петима български магистрати са посетили по една от другите страни миналата година, за да се запознаят с техните подходи в защита на жертвите на престъпление. Всяка страна по проекта е била домакин на подобно посещение. Проектът приключва през лятото с конференция в Париж и обобщаващ доклад по темата.

 

http://www.cross.bg - 28.02.2014 г.

http://www.cross.bg/zhertvite-prestupleniya-magistrati-1398525.html#axzz2uyuxVhh5

Всички категории

Последни новини

Skip to content