Националният институт на правосъдието провежда тредневен семинар в старата столица на тема „Защита на класифицираната информация в съдебната система”. В обучението участват 30 съдебни служители от Апелативен район - Велико Търново. Лекторите на института разглеждат темите за класифициране на съдебни дела, свързани с държавна и служебна тайна, правила за съхраняване и унищожаване,  както и процедурите за работа с такива информация за НАТО и ЕС.

Семинарът е част от текущото обучение на института за съдебни служители по актуални теми от съдебната практика, свързани с промени в законодателството  и за поддържане квалификацията на служителите в съдебната система.

49 съдии и прокурори от Великотърновски апелативен район са участвали през последните години в курсове по линия на Европейската мрежа за съдебно обучение във Франция, Испания, Германия, Люксембург, Белгия и др. За 2014 г. седем магистрати от района ще участват в такива обучения по програмата за обмен, като В. Търново се нарежда на второ място за страната.

По проект на Националния институт на правосъдието, финансиран по ОПАК, 25 магистрати и съдебни служители от района са участвали в обучения в чужбина по теми като организирана престъпност, киберпрестъпления, разследване на икономически и финансови престъпления, пране на пари и трафик на наркотици, а 25 са се обучавали в България. 72 магистрати и съдебни служители са преминали курс по чуждоезиково обучение, което е важно за практическата им работа в международното сътрудничество по наказателни и граждански дела.

http://dariknews.bg - 13.03.2014 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1232060

Всички категории

Последни новини

Skip to content