Националният институт на правосъдието е домакин на тематично езиково обучение в областта на човешките права
18-05-2016

Националният институт на правосъдието в партньорство с Европейската мрежа за съдебно обучение организира тематично езиково обучение в областта на човешките права в контекста на европейското право. Обучението, което се провежда в Златни пясъци,  е едноседмично (от 16 до 20 май 2016г.) и в него се включиха съдии и прокурори от 16 страни членки на ЕС. Учебните материали, предназначени за френската и английски работни групи за разработени с оглед на потребностите на магистратите, а занятията се водят от експерти  юристи и лингвисти.

Г-жа Ванухи Аракелян, председател на Апелативен съд Варна откри форума, а приветствие към участниците отправи г-жа Кармен Домута,  ръководител на дирекция “Програми” на ЕМСО.

Старт на обученията по програма PAHCT – съвместен проект на  Националния институт на правосъдието и Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

16-03-2016

В седмицата 14 – 18 март 2016г. в Учебния център на ПРБ “Трендафила” стартираха обученията за прокурори в областта на престъпленията от омраза (програма PAHCT). Те се осъществяват в сътрудничество между НИП и прокуратура на Република България в рамките на съвместен проект на  Националния институт на правосъдието и Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
Учебните материали са разработени от представители на Прокуратура на Република България, Националния институт на правосъдието и СДИЧП, а лектори  са г-жа Даниела Машева от ВКП г-н Алеш Ханек от Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Бюлетин 5/2015 на Международната антикорупционна академия

България е представена в ръководството на Международната организация за съдебно обучение (IOJT)
01-12-15

Международната (световната) организация за съдебно обучение (IOJT) е създадена през 2002г. с цел да подпомага дейността на институциите в областта на съдебното обучение по цял свят. Към настоящия момент броят на членуващите в нея организации за обучение на магистрати е 123 от 75 страни, в това число  САЩ, Русия, Бразилия, Китай, Австралия и др.
На проведената през ноември т.г в гр. Ресифе, Бразилия редовна конференция на Организацията, заместник-директорът на Националния институт на правосъдието г-н Стоил Пашкунов беше преизбран за член на нейния Управителния съвет.
Настоящият състав на ръководството на Международната организация за съдебно обучение можете да видите тук.

Съдия Елизабета Роси от Върховния съд на Италия е в България по линия на Обменната програма за съдебни обучители на Европейската мрежа за съдебно обучение

06-11-2015

Стартира работата по програма PAHCT – съвместен проект на  Националния институт на правосъдието и Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

03-11-2015

В края на октомври 2015г. стартира първата дейност в рамките на съвместния проект на  Националния институт на правосъдието и Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за осъществяване на  обучения за прокурори в областта на престъпленията от омраза (програма PAHCT). Oсновните цели на прoграмата бяха представени на работна среща в Института от г-н Алеш Ханек от Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ. Работна група от представители на Прокуратура на Република България, Националния институт на правосъдието и СДИЧП започнаха разработването на учебни материали за предстоящите обучения.

Бюлетин 4/2015 на Международната антикорупционна академия

02-11-2015

 

Публична лекция на тема: „Евроджъст и борбата срещу организираната престъпност и тероризма – укрепаване на съдебното сътрудничество и координация” 

23-10-2015

 

Семинар на тема „Практически аспекти на международното правно сътрудничество по наказателни дела – Европейска заповед за арест и взаимопомощ по наказателни дела”

21-10-2015

Продължава инициативата за обмен между съдилища от страни-членки на ЕС по програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение в Русе

19-10-2015

Първи обмен между съдилища по линия на Европейската мрежа за съдебно обучение

16-10-2015

Семинар „Законодателство на ЕС относно равенството между половете“, 12 и 13 октомври 2015 г.

12-10-2015

Делегация от Върховния съвет на магистратурата на Република Молдова посети Националния институт на правосъдието

08-10-2015

Националните представители на Работната група „Програмата за обмен” на Европейската мрежа за съдебно обучение проведоха втората си годишна среща в Любляна

07-10-2015

 

Наказателното правосъдие в отговор на тероризма – семинар на ОССЕ в София

06-10-2015

 

Съдия Салим Жубран от Върховния съд на Държавата Израел изнесе лекция в Националния институт на правосъдието

13-07-2015

 

Националният институт на правосъдието е домакин на 10 – то юбилейно лятно училище за младши магистрати

01-06-2015

Националният институт на правосъдието споделя добри практики с Косовския съдебен институт

19-05-2015

Националният институт на правосъдието споделя добри практики с Школата на магистратурата на Албания

12-05-2015

Публична лекция на прокурор Джонатан Спайсър

12-03-2015

Националните представители на „Програмата за обмен” на Европейската мрежа за съдебно обучение провеждат Годишната си среща в София

В рамките на три дена, от 25 до 27 март 2014г., 30 експерти, представители на европейски съдебни школи , членове на ЕМСО, се събират в София на Годишна среща, на която да направят преглед на постигнатото през 2013г. и да обсъдят бъдещата си дейност. Домакин на срещата е Националният институт на правосъдието, който е член на мрежата от 2007г.

Събитието беше открито от Драгомир Йорданов, директор на Националния институт на правосъдието, и от Войчех Постулски, новоизбраният генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Работната група ще обсъди резултатите от „Програмата за обмен” през последната година, новите форми на учебни посещения, едноседмичните стажове в правосъдните органи, ще обобщи  най-добрите практики, резултатите от пилотната програма за обмен на младши магистрати AIAКOS за 2013 г., възможностите за нейното утвърждаване и разпознаваемост сред европейските магистрати, както и перспективите на мрежата за 2015 – 2018г.

През 2013 г. НИП участва за седми пореден път в Програмата за обмен на магистрати на ЕМСО. В рамките на  краткосрочен индивидуален обмен институтът организира изпращането на 59 български съдии, прокурори и следователи, четири български съдебни обучители и пет младши съдии и прокурори, както и приемането на три групи от по шест чуждестранни магистрати със съдействието на десетки наши институции. Отделно от тях 21 български магистрати приеха на едноседмичен индивидуален обмен същия брой техни колеги от ЕС. Със съдействието на НИП български магистрати участваха и в програмата за дългосрочен индивидуален обмен и в работни посещения в Съда на Европейския съюз, Съда по правата на човека в Страсбург и Евроджъст.

 

Skip to content