През 2006 г. за първи път бе проведено на първоначално обучение на съдебни служители.

 

Предвид спецификата на работата в специализираната съдебна администрация, основната цел на обучението е да осигури първоначална обща подготовка на новопостъпилите съдебни служители, като обхване най-пълно основните моменти и принципи в тяхната работата и им даде добра основа за развитие.

 

През 2020 г. Националният институт на правосъдието разработи нова двукомпонентна обучителна форма за новоназначени служители в съдилищата със стаж до 1 година в съдебната система.

 

Учебният план на първата част от комбинираното обучение, която се провежда в електронен дистанционен формат на тема „Въвеждащо обучение на новоназначени съдебни служители”, е изготвен с цел да осигури обща теоретична подготовка на новопостъпилите служители. Акцентът в учебното съдържание е поставен върху темите, свързани с организацията и функционирането на специализираната администрация в съдилищата.

 

За втората част, която се осъществява в присъствен формат на тема „Практическо приложение на основните принции в административната дейност на новоназначени съдебни служители”, учебният план цели осигуряването на практическа подготовка на служителите въз основа на теоретичните знания. В учебното съдържание са включени множество практически задачи, които способстват за адаптиране на уменията и квалификацията на съдебните служители към принципите и практиката на съдебната дейност.

 

За служителите от администрацията на Прокуатурата на Република България със стаж до 1 година в съдебната система се организира обучение на тема „Въведение в работата на администрацията на прокуратурата” в присъствен формат и с продължителност 2 дни, като основната цел на учебното съдържание е да въведе новопостъпилите служители в основните аспекти на съдебната система, структурата на прокуратурата и организацията на работа на нейната администрация.

 

През м. април 2017 г. Националният институт на правосъдието, съвместно с Висшия съдебен съвет, под патронажа на министъра на правосъдието и министъра на образованието и науката и в сътрудничество със Сдружението на администрацията на органите на съдебната власт организира Кръгла маса на тема „Професионалното обучение на съдебната администрация. Съдебният служител – ключов фактор за работата на съдебната власт”. На проведената в рамките на кръглата маса дискусия безспорно се установи необходимостта от създаване на специалност, формираща ключови компетенции за специализираната съдебна администрация. 

 

В резултат на предприетите от Националният институт на правосъдието действия на 14.12. 2017 г. министърът на образованието и науката издаде заповед, с която професията „Съдебен служител” със специалност “Съдебна администрация” бе включена в Списъка с професиите за професионално образование и обучение.

 

Създаването на специалност „Съдебна администрация” в средното образование ще отговори на потребността от квалифицирана професионална администрация в органите на съдебната власт, която адекватно да допринесе за ефективното осъществяване на правораздавателната дейност.

 

Skip to content