30 съдии, прокурори, полицейски служители и други представители на професионалната общност взеха участие в организираното от Националния институт на правосъдието присъствено обучение на тема: „Хората с увреждания, жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола: достъп до права и правосъдие”

Обучителното събитие се проведе на 28 ноември 2023 г. в хотел „Грами”, гр. София, под ръководството на мултидисциплинарен екип от български и международни експерти със задълбочени познания и опит в областта, и беше насочено към надграждане на познанията и уменията на правоприлагащите и правоохранителните органи за осигуряване на ефективен достъп до правосъдие на хората с увреждания, жертва на домашно и основано на пола насилие, при съобразяване с особената им уязвимост, произтичаща от емоционалната травма и увреждането. Ан Кембъл, адвокат с дългогодишен опит в областта на права на човека и сертифициран обучител за възстановяване след травма, разгледа индивидуалните измерения на травмата и отражението й върху поведението на жертвите на посочените видове насилие, включително на хората с увреждания, при участието им в съдебни производства. Тя запозна участниците с основните принципи на подхода, основан на травмата и подчерта, че прилагането му от компетентните органи е от ключово значение за ефективна защита на правата на жертвите в тези производства.

Анета Генова, адвокат с богат опит в защитата правата на хората с увреждания, разгледа правото на ефективен достъп до правосъдие, през призмата на международното право, както и процесуалните улеснения като елемент на ефективния достъп до правосъдие.

Съдия Цветомира Велчева от Районен съд Ловеч представи възможностите за защита на хората с умствени и психосоциални увреждания в светлината на измененията на Закона за защита от домашното насилие и сподели добри примери от практиката си.

Обучителното събитие се проведе по проект „Превенция и противодействие на насилието срещу жени и домашното насилие“, осъществяван с подкрепата на програма „Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, договор № BGJUSTICE-4.001-0002/12.02.20 г.

Skip to content