Европейската програма за обучение по права на човека на юристи на Съвета на Европа (програма HELP) организира електронно обучение за съдии, прокурори, съдебни и прокурорски помощници, адвокати, служители на органите за предоставяне на убежище в Европа и други експерти с относима компетентност на тема „Представителите на ЛГБТИ общността в процедурата за предоставяне на убежище”. 

Обучението е разработено съвместно с експерти от Регистратурата на ЕСПЧ, специализирания отдел на Съвета на Европа (СЕ) по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност, Службата на представителя на Генералния секретар на СЕ по въпросите на миграцията и бежанците, Агенцията на ЕС за убежището и др., по проекта на Съвета на Европа „Насърчаване на правата на човека и равенството на ЛГБТИ лицата III”, и цели да допринесе за повишаване капацитета на правните специалисти, които разглеждат молби за убежище, основани на сексуалната ориентация, половата идентичност или изразяване и половите характеристики, да прилагат международните стандарти в тази област. Преминаването на обучителния курс (изолирано или като компонент от обученията на HELP по проблеми на дискриминацията и убежището) осигурява възможност за задълбочаване на познанията относно правата на ЛГБТИ лицата, търсещи убежище, на различните етапи от процедурата за предоставяне на убежище, както и за формиране на умения за прилагане на подход, основан на правата на човека в процеса на вземане на решение.

Курсът ще се проведе в електронен формат посредством обучителната платформа на HELP (http://help.elearning.ext.coe.int) под ръководството на обучители международни експерти.

Учебното съдържание на курса е практически насочено и интерактивно и ще бъде достъпно на английски език. Провеждането на обучението в трансграничен формат позволява интегрирането и на сравнително-правна перспектива на представяната проблематика.

На 4 декември 2023 г. в хибриден формат ще се проведе откриващата конференция към курса, в рамките на която ще бъдат разгледани и обсъдени въпроси по същество на посочената тема и представени съдържателните и методологическите аспекти на обучението. Работният език на конференцията е английски.

Подробна информация за целите и съдържанието обучението, както и програма на откриващата конференция можете да откриете в:

Информация за провеждането

Общо представяне на курса

Изискванията към участниците са много добро ниво на владеене на английски език и задължителност на участието в откриващата и в същинската част на обучението.

При интерес за участие в курса е необходимо в срок до 30 ноември 2023 г. да изпратите по ел. поща заявка (свободен текст) до Корнелия Кирилова, тел. 02 9359 161, k.kirilova@nij.bg

Skip to content