Knowledge grows together with us

На 14 и 15 януари в София се проведе кръгла маса на тема „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета чрез обучение“, организирана от Националния институт на правосъдието.

В нея взеха участие представители на правните школи от ЕС като Академията по Европейско право – Германия, Института за съдебно обучение – Белгия, Европейски институт за публична администрация – Люксембург, Центъра за правно обучение – Португалия, Център за правно обучение – Испания и Национален институт на магистратурата – Румъния. Участниците обсъдиха европейските тенденции в съдебното обучение и споделиха добри практики от националните си школи в обучението по европейско право. Освен дълготрайните ни традиции в партньорстовото с европейски правни школи, със сигурност НИП вече работи в наднационална среда. Все повече с дейността си отговаряме на нарастващите нужди на магистратите за обучение в общностното право, каза при откриването на форума Драгомир Йорданов, директор на института.

С кръглата маса се закрива изпълняван в продължение на 22 месеца проект на НИП „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение”, финансиран от ОПАК и съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ. В рамките на проекта 260 магистрати и съдебни служители бяха обучени в ЕС по ключови области от европейското право като пране на пари, трафик на наркотици, борба с компютърните престъпления, интелектуална собственост, екологично право и други. Освен тях 250 съдебни служители са участвали в семинари в Българи по теми за съдебна етика и превенция на корупционния риск, управление на човешките ресурси, обществени поръчки, както и 494 магистрати и съдебни служители са преминали езикови курсове, проведени в 20 града в България. За първи път изпращаме на обучение в Европа толкова много магистрати и съдебни служители. Те имаха възможността да контактуват с европейските си колеги, което е стимул за тяхното професионално развитие. Важен момент при изпълнението на проекта беше и изработената методика за подбор на обучаеми, при която беше приложен принципът на равнопоставеност и в обученията имаха възможност да участват съдии и прокурори и от най-малките населени места в България, отбеляза Стоил Пашкунов, ръководител на проекта, при представяне на неговите резултати.
 

Skip to content