Knowledge grows together with us

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МАГИСТРАТИ,

На 21-ви декември 2013 г. приключи приемането в Националния институт на правосъдието на заявления за кандидатстване по Програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Бяха получени 127 формуляра на магистрати, кандидатстващи за българската квота от 21 места. Поради големия брой кандидатури, НИП направи предварителен подбор по молба на ЕМСО и класира допуснатите кандидати в два списъка – основен и резервен.

Обръщаме специално внимание, че окончателното решение се взема от ЕМСО съобразно възможностите на програмата за обмен и желанията на кандидатите.

Съгласно общоприетите изисквания за прозрачност и обективност на процедурата, Ви информираме за критериите и начина, по който са съставени списъците:

1. Не са участвали в класирането кандидати,които:
– не са приложили документ за владеене на език
– участвали са в предишни издания на Програмата за обмен

2. Останалите кандидати бяха подредени по следните признаци:
– реципрочност – магистрати, пряко ангажирани при посещенията на чуждестранните съдии и прокурори в България, в рамките на програмата за обмен;
– географска представителност – класирани са кандидати от всички апелативни райони и големи градове, като при това не са фаворизирани определени съдилища и прокуратури;
– спазване на хоризонталните политики на ЕС по отношение равенството на половете, повечето класирани кандидати са жени поради обстоятелството, че те са мнозинството работещи в българската магистратура;
– класирани са 6 прокурори и един следовател, поради факта, че мнозинството одобрени съдии са с граждански и административен профил;
– отчетен са и списъците на миналогодишната Програма за обмен, като са включени магистрати, подновили заявлението си;

Всички в НИП разбираме, че независимо от желанието да бъдем максимално обективни със сигурност има неудовлетворени искания.

Държим да Ви припомним, че през 2013 г., въпреки квотата от 16 български магистрати, в Обменната програма взеха участие 60 наши съдии, прокурори и следователи. Това се дължеше на липсата на достатъчно европейски магистрати, които да запълнят националните си квоти и така освободиха места за желаещите да участват техни колеги от България. В този случай Европейската мрежа обявява втора и дори трета покана, при които кандидатствалите досега ще имат естествено предимство. Практиката досега показва, че и тази година вероятността за подобна ситуация е напълно реална.

Изразяваме благодарност на всички кандидати взели участие в процедурата по избор на участници в Програмата за обмен на ЕМСО.

За  допълнителна информация, моля да се обръщате към г-н Станислав Григоров, младши експерт в НИП, тел: 02/9359118, e-mail: s.grigorov@nij.bg след 21-ви януари 2014г.

 

Skip to content