Knowledge grows together with us

На официална церемония днес, 26 ноември 2014г., златната значка връчи директорът на Института г-н Драгомир Йорданов. „Националният институт на правосъдието поддържа традиционно добри отношения със своите партньори от Франция в областта на съдебното обучение, за което немалка заслуга има Френският институт в България.
Франция е дългогодишен  партньор на НИП. Ежегодно френското правителство отпуска стипендии за български магистрати за участие в различни форми за съдебно обучение и обмен. В периода 2011 – 2013 година дванадесет български магистрати са имали възможността да участват в семинари, организирани от Националната школа на магистратурата (Ecole nationale de la magistrature) на Франция. Френското посолство и Френският институт в България традиционно подкрепят, включително финансово, различни инициативи в областта на съдебното обучение, като конференции и семинари, курсове по френски език за кандидатите за младши съдии и прокурори, а техни представители съдействат активно за осъществяването на тези дейности и вземат участие в значими прояви на Института.
Националният институт на правосъдието търси и развива нови форми за сътрудничество с Франция в областта на съдебното обучение. НИП и  Националната школа на магистратурата са подписали  партньорско споразумение за сътрудничество при изпълнението на проектите в рамките на Оперативна програма „Административен капацитет”.  Активна съвместна работа между двете институции има и по проекти на Европейската комисия. През 2013г. и 2014г. Националният институт на правосъдието и Националната школа на магистратурата на Франция осъществиха съвместно два проекта, съответно на тема „Номадски малцинства от непълнолетни в ЕС” и  „Жертвите на престъпление в наказателния процес”, финансирани по програма „Наказателно правосъдие” II на Европейската комисия, а НИП сътрудничи като партньор на НШМ в няколко по-малки проекта в областта на наказателното и гражданско правосъдие.  Посолството на Франция и Френския институт оказват значително съдействие за успешното реализирането на тези проекти, включително с логистична и допълнителна финансова подкрепа. Тук следва да отбележим активната роля на госпожа Вероник Норт-Минка, която неуморно работи за успешното осъществяване на всички съвместни инициативи на Института и неговите френски партньори в областта на съдебното обучение.”

Всички категории

Последни новини

Skip to content