17.12.2014 г.

На свое заседание на 16 декември 2014 г. Управителният съвет на Националния институт на правосъдието прие Годишния план за дейността на Института за 2015 г.

Приоритети и подходи при осъществяване на учебната дейност на НИП за 2015 г са:

1.    Установяване на по-добър баланс на тематики и целеви групи в учебната програма на Института:
1.1.    Наказателно-правната тематика, свързана с МСО, в частност въпросите на противодействието на организираната престъпност, отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, както и разследването и преследването на финансовите престъпления, прането на пари и корупционните престъпления, продължава да бъде водеща;
1.2.  Наред с това се увеличават обученията по гражданско- и търговскоправна тематика, както и по административноправна тематика (координирано и/или в партньорство с административните съдилища) и интердисциплинарни обучения;
1.3.    Предвиждат са тематики, които дават възможност в обученията да се включат  съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители;
1.4.    Обученията за съдебната администрация, включително за общата администрация, са увеличени и разширени като тематика.
1.5.    Обученията за административните ръководители, свързани с управленски умения, финансово и бюджетно управление, др.
2.    Провеждането на съвместни обучения между различните целеви групи, най-вече съдии,  прокурори и следователи, както и участие на известен брой представители на разследващи органи от изпълнителната власт, особено след подписаното четиристранно споразумение за сътрудничество през 2014 г. и натрупан опит през последното тримесечие на 2014 г.;
3.    Акцентиране в обученията върху стандартите на Съвета на Европа и ЕКПЧ за бързо и достъпно правосъдие;
4.    Привличането на чуждестранен експертен опит при провеждането на обученията;
5.    По-голяма насоченост на учебната дейност към реалните потребности на магистратите и съдебните служители от обучение и към практическите проблеми на правораздаването.
6.    Разширяване сътрудничеството и координацията с органите на съдебната власт и други организации при планиране и провеждане на обученията.
7.    Разнообразяване на формите и методите на учебната дейност и създаване на по-гъвкава организация, с цел достигане до по-широка и разнообразна аудитория.

В съответствие с предвидените обучения в Годишния план, на 19.12.2014 г. (петък) ще бъде публикуван учебният календар на НИП за 2015 г.

Приложения:

1.    Докладна записка от г-н Драгомир Йорданов, директор на НИП, до УС на НИП относно Годишния план за дейността на НИП за 2015 г.

2.    Годишен  план за дейността на НИП за 2015 г.

Всички категории

Последни новини

Skip to content