В периода 13 – 15 февруари 2017 г. съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд и експерт от Националния институт на правосъдието ще посетят Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Посещението се осъществява в рамките на проектно предложение „Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП”, финансирано от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Инициативата има за цел да улесни активния диалог между националните съдии и Съда на ЕС, който стои в основата на процедурата за преюдициално запитване и е гаранция за еднообразното тълкуване и прилагане на Европейското право от националните правораздавателни органи.

В рамките на посещението са предвидени срещи с г-н Александър Арабаджиев – съдия в Съда на Европейския съюз, г-жа Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на Европейския съюз, г-н Александър Корнезов – съдия в Общия съд на Европейския съюз и с проф. Евгени Танчев, генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.  Магистратите ще присъстват на  заседания на разширения (Голям състав) на Съда по дела, образувани по преюдициално запитване от Върховния административен съд на Португалия и преюдициално запитване от Държавния съвет на Нидерландия и Върховния съд на Нидерландия.
 

Skip to content