След завършване на курса за задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието и встъпването им в длъжност, младшите съдии, младшите прокурори и младшите следователи продължават професионалното си развитие, подпомагани от магистрати-наставници по смисъла на чл. 242 ЗСВ. 

На основание чл. 259, ал. 2 от ЗСВ при първоначално назначаване на длъжност в органите на съдебната власт на съдиите, прокурорите и следователите се определя наставник за първата година от встъпването им. 

 

Дейността на магистратите – наставници е регламентирана в правила, както следва:

 

1. Правила за дейността на съдиите-наставници, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 34/12.09.2017 г.

 

2. Правила за дейността на прокурорите и следователите – наставници в изпълнение на разпоредбата на чл. 242, ал. 2 от ЗСВ, приети от Прокурорската колегия на Висшия съдебен  съвет по протокол №27/26.07.2017 г.

 

Националният институт на правосъдието осъществява методическа помощ при осъществяване на функциите на магистратите – наставници, като провежда специализирани обучения за наставниците, организира работни срещи, създава и поддържа електронен форум.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content